musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel

20.09.04

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fisk Kommunalval 

musta.gif (807 Byte)


Kommunalvalet 2004

Gerd-Peter Löcke
Gerd-Peter Löcke

Evariste Habiyakare
Evariste Habiyakare

musta.gif (807 Byte)

Kommunalval – Bestäm själv

Vi står inför kommunalvalet 2004. I kommunalval väljs kommunernas fullmäktige utgående från kommunens invånarantal enligt befolkningsdatasystemet i slutet av maj. Kommunalvalet förrättas den fjärde söndagen i oktober vart fjärde år, samtidigt i hela landet med undantag för Åland. På Åland hålls kommunalval och lagtingsval vart fjärde år och nästa val på Åland genomförs i september år 2007.

Rösträtt
Rösträtt vid kommunalval har finska medborgare, andra personer från medlemsstater i Europeiska Unionen, Island och Norge, som fyllt 18 år senast på valdagen och vilkas hemkommun den 51 dagen före valet är den kommun där de röstar. Vid det kommande kommunalvalet har den som är fast bosatt i valkommunen den 3.9.2004 rätt att rösta på kandidater i valdistrikten. 
Även invandrare har rösträtt vid kommunalval  då de 1) fyller 18 år senast på valdagen, 2) har kommunen i fråga som hemkommun senast den 51 dagen före valdagen, 3) då har haft hemkommun i Finland fortlöpande under minst två år. Till alla röstberättigade skickas ett meddelandekort om rösträtt senast 30.9.2004, i praktiken dock tidigare. Av kortet framgår bland annat valdag, förhandsröstningstid, personens röstningsställe på valdagen och anvisningar om själva röstandet. 

SFP är ingen självklarhet för invandrare
Kommunalvalet synliggör ett krångligt dilemma för de flesta invandrare. Han/hon får rösta, men brukar ha svårt att hitta någon att rösta på. Det måste finnas ett starkt engagemang för den enskilda människan. Varje människa bör ges samma möjligheter att förverkliga sitt liv. Språk, ras eller politiska åsikter skall inte diskrimineras. För en liberal är individen alltid utgångspunkten. Vi betecknar oss som liberala. Därför ställer vi, som andra invandrare också, upp i kommunalvalet. För att stå för de ovannämnda kraven. Måste man då rösta på Svenska Folkpartiet om man är ny finlandssvensk? Är inte SFP i grund och botten ett skenliberalt parti och inte desto mera liberalt än centern? Men vill vi också i fortsättningen kunna tala svenska i Finland tycks SFP vara det enda partiet som gör någonting åt saken. Ett finlandssvenskt parti är sålunda ett naturligt val för oss.

Delaktighet på svenska - Bestäm själv
Mänskliga rättigheter, tolerans och jämställdhet är viktigt. Vi hoppas verkligen att det kommer att synas i framtidens politik. Det här kan te sig som självklarheter, men det är det inte alls. Går vi ut med en ärlig politik som lyckas engagera så tror jag att också fler invandrare går och röstar. Bestäm själv. Gå och rösta på en lämplig kandidat som står för dina intressen, för en verklig delaktighet inom arbetsliv, studier, i det vardagliga och detta även på svenska. Rösta på en invandrare. För delaktighetens skull.

musta.gif (807 Byte)

Gerd-Peter Löcke
Obunden kandidat i Helsingfors. 
Invandrad från Tyskland

Evariste Habiyakare
SFP’s kandidat i Åbo. 
Invandrad från Rwanda

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)