musta.gif (807 Byte)
bgvasyl.gif (893 Byte)

  ifisk - Internationellt Finlandssvenskt kulturforum 

diskussion.gif (285 Byte)
bgoikyl.gif (881 Byte)

Löpsedel 

26.03.04

arrow.gifStartsida  i-fiskLöpsedel i-fiskDuo Aurora höll konsert på Hvitträsk

musta.gif (807 Byte)

musta.gif (807 Byte)

Duo Aurora
Duo Aurora
[zoom]


Gerd-Peter och Hermann
Outi och Maria
[zoom]

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifHvitträsk
musta.gif (807 Byte)

När skönheten kom till byn
Det hundraåriga Hvitträsk har blivit känt som en av de mest dynamiska arkitektbyråerna i Finland i början av 1900-talet. Här verkade den världsberömda arkitekttrion Gesellius, Lindgren och Saarinen. Men Hvitträsk blev även känt för sina celebra gäster, bland dem Gustav Mahler och Jean Sibelius, författaren Maksim Gorki och konstnären Axel Gallén.

Den här gången hade Ifiskarna Outi Rantanen från Finland och Herrmann Cordes från Tyskland äran att fira Bellman och Ferlin. Efter ett längre uppehåll ordnade Duo Aurora en födelsedagskonsert den 14 mars Loja och Pipsan Saarinen till ära. Bland de celebra gästerna från olika länder fanns den här gången ordförande Gerd-Peter Löcke tillsammans med Maria da Penha, som är aktiv gospelsångerska i São Paulo, Brasilien. 

Nils Ferlin
Nytt i duons program var dikterna av svensken Nils Ferlin (1898-1961), författare och poet. I sin ungdom lär han även varit känd elitgymnast, målspottare i fotboll och slagskämpe på krogen. 

Carl Michael Bellman
Om Carl Michael Bellmans (1740-1795) visor vet ju de flesta redan en del. Men visste ni, att han fick en religiös uppfostran i äldre luthersk anda eller att han under flera år ägnade sig åt att festa på kredit och låna pengar? Det var tack vare hans tidigare komposition av en sång kallad Gustafs Skål - som han lärde ut till en grupp officerare i flottan – som gjorde att kung Gustaf III efter sin statskupp 1772 kallade på Bellman att närvara på slottet alla onsdagskvällar. Sitt uppdrag att hålla bönderna på gott humör så att de röstade ja till ökat skattetryck, klarade Bellman alldeles utmärkt. Men 1792 sköts Gustav III på operan. Kungens död innebar ett hårt slag för Bellman som förlorade sin ende beskyddare. Några år senare avled Bellman i lungsot.

musta.gif (807 Byte)

Text. Gerd-Peter Löcke

musta.gif (807 Byte)

arrow.gifMera om Ferlin:
arrow.gifLyssna på Ferlin
arrow.gifMera om Bellman

musta.gif (807 Byte)
bgvasala.gif (896 Byte)
Svenska kulturfonden

Tfn +358 0 442875024 - info@ifisk.net

I-Fisk logo
bgoikala.jpg (889 Byte)